Een unieke manier van werken

Aan het woord is projectleider nieuwbouw Dinand van Boven. “Zowel het technische als het menselijk aspect van mijn werk vind ik interessant. Ik vind het erg leuk om collega’s te begeleiden, enthousiasmeren en motiveren én om mijn kennis over te brengen. Ook zorg ik in projecten graag dat iedereen met elkaar door één deur kan. Dat sluit goed aan bij Hegeman. Je wordt hier uitgedaagd om je eigen oordeel niet als objectief te zien en om open te staan voor andere inzichten en ideeën. Ook wordt de waaromvraag hier veel gesteld. Waarom doen we wat we doen? Waarom is deze oplossing zoals hij is? Waarom heb je dit oordeel over deze persoon? Het is een manier van werken die ik nog nooit bij andere werkgevers heb gezien.”

Project uitgelicht: 16 woningen Villapark Bolhaar

Eén van de projecten waar Dinand momenteel bij betrokken is, is Villapark Bolhaar in Enschede. Dit project is in verkoop gebracht vanuit de ontwikkelcombinatie Hegeman-Trebbe en wordt door Hegeman uitgevoerd. “Normaal gesproken bouwen we met partners waar we al jaren mee samenwerken. Deze partijen zijn gewend om met ons eigen ontwikkelde ICB-concept een woning per dag compleet uit te werken. Voor Villapark Bolhaar werken we samen met partijen die geen vaste partner van ons zijn. Het is dus uitdagend om hen volgens ons unieke proces te laten samenwerken. Om dit succesvol te laten verlopen, maken we onder meer gebruik van onze unieke Value Stream Mapping-methode. Daardoor weet iedereen precies wat en wanneer hij wat moet doen, met een voorspelbaar bouwproces als resultaat. Ook zoeken we al tijdens de engineering onderling contact, zodat de verantwoording niet alleen bij de aannemer ligt.”

Omgaan met onverwachte situaties

“De uitdaging bij project Bolhaar is vooral om niet-partners kennis te laten maken met Hegeman en onze processen tijdens engineering”, vertelt Dinand verder. “Aangezien ik in mijn carrière ook met ander soorten BIM-processen gewerkt heb, is voor mij de mooie taak weggelegd om het team en de diverse nieuwe onderaannemers succesvol met elkaar te laten samenwerken.” En natuurlijk is als projectleider nieuwbouw ook brede technische kennis belangrijk. Dinands ervaring met tekenmodelleerprocessen, werkvoorbereiding en uitvoering zorgt dat hij een helikopter-overzicht krijgt over de verschillende processen, met een stabiel en voorspelbare uitvoering als resultaat. Toch moet je als projectleider ook kunnen omgaan met onverwachte situaties. “Zo hadden we tijdens project Bolhaar aanzienlijke uitdagingen met de draagkracht van de grond in de funderingsfase. Ik heb toen besloten om het oorspronkelijke proces los te laten en een geheel nieuwe weg in te slaan. In zo’n geval is voor mij de rust in het team heel belangrijk. Als er aandacht is voor werkplezier, zorgt dat voor een beter resultaat.”

Samenwerken met verschillende disciplines

Afhankelijk van het moment in het bouwproces werkt Dinand met verschillende disciplines samen. “In de voorbereiding van een project heb ik veel contact met onze werkvoorbereider(s)  en onze modelleur(s). Met de uitvoerder bespreek ik de technische uitwerking, veiligheid, de planning en de financiële zaken van de bouw. Ook maak ik op de bouw altijd even een praatje te maken met onze timmerlieden. Ik hoor graag of zij nog ideeën hebben of tegen problemen aanlopen. Hun ervaring en kennis is namelijk super belangrijk voor ons bedrijf.”

Langlopende partnerrelaties

“Verder heb ik contact met de verkopers of bedrijfsleiders van onze onderaannemers, denk aan een kozijnenleveranciers of installateur”, vertelt Dinand verder. “Contracten met deze (vaak vaste) partners maak ik op basis van geven en nemen - niet door te strijden om de laatste euro. De kracht van langlopende partnerrelaties is dat we oplossend samenwerken en op zoek gaan naar verbeteringen die we nu of bij volgende projecten kunnen inzetten. Dat is het vertrouwen dat we naar elkaar uitspreken én in elkaar hebben. Ook is elke partner verantwoordelijk voor zijn eigen onderdeel. Als een partner iets vergeten is, is dat zijn risico en lost hij het zelf op. En als wij extra kosten maken, brengen we die ook niet in rekening. Zo zorgen we dat alle partijen aan het eind van een project kunnen terugkijken op weer een fijne samenwerking. Op naar de volgende!”

Vacature projectleider nieuwbouw

Dinand zoekt een collega! Ben je enthousiast geworden van zijn verhaal? Bekijk dan of de functie van projectleider nieuwbouw ook iets voor jou is. Ga direct naar de vacature.

Meer verhalen
"De stimulans om nieuwsgierig te blijven is overal aanwezig. Na een vergadering hoor je collega’s vaak zeggen: 'Goed dat je doorvroeg'." Ian van de Pol - BIM modelleur